top of page

Inom Södertälje kommuns äldreomsorg fanns en utmaning med ojämn kompetens bland medarbetarna. En utmaning som kommunen tog på största allvar och startade ett projekt för att lyfta kompetensen med riktad utbildning i alla delar av verksamheten. Ett språkstöd gjorde att alla kom med på tåget.


Innovativ process som eliminerar barriärer

Hur många utbildningsprojekt har inte gått om intet? Södertälje insåg att nyckeln till framgång för en så stort och genomgripande insatts var att arbetet skulle genomsyras av transparens, respekt och vikten av att alla ska med. Varken verktyg, tid, plats eller språk ska vara en barriär.


Projekt med fyra fokusområden

För att på ett systematiskt och genomarbetat sätt lyfta medarbetarnas kompetens startades ett projekt med fyra fokusområden. Rekrytering – ge nya medarbetare bästa möjliga förutsättningar på det nya jobbet. Handledning – ge verktyg till handledarna att stötta och vägleda medarbetarna. Arbetsplatsnära lärande – utbildning om jobbet på jobbet vilket ger förståelse och rätt kompetens. Språkutveckling – med ökad språkförståelse ökar självsäkerheten och kommunikationen förbättras.


Utbildning - en viktig del i helheten

Den arbetsplatsnära utbildningen fokuserade på undersköterskor och vårdbiträden inom äldreomsorgen. En grupp som ofta inte har svenska som modersmål och där den digitala kompetensen inte är lika hög som hos andra. Med en projektgrupp bestående av projektledare och en yrkeslärare skapades utbildningspaket utifrån arbetsuppgifter med en bas i arbetsplatsnära lärande.


Viktigt med tid för reflektion

Tack vare att Wilearns plattform är tillgänglig på alla typer av enheter och att det inte krävs lärarledda lektioner kunde eleverna gå kursen på valfri plats när det passade dem. Sedan efter varje avslutad utbildningsenhet samlades alla för en reflekterande diskussion med lärarstöd. Med en gemensam förståelse för kursinnehållet lyfts kvaliteten på ”lektionerna” och gruppens gemensamma kompetens höjs. Erfarenheter och insikter delas i gruppen.


Språkstödet lyfter medarbetarna

Då många som arbetar inom äldreomsorgen inte har svenska som modersmål kan språket bli en tröskel för utbildning och kompetensutveckling. Men med Wilearns inbyggda språkstöd överbryggas den utmaningen. Stödet utgår från varje enskild användarens kunskapsnivå och anpassar sig vartefter eleven lär sig.


I projektet var det många som uppskattade utbildningen och kom till insikter som ”jaha, det där ordet betyder det här – nu förstår jag”. Även samtalet med brukarna förbättrades när språket utvecklades. Detta är en av de stora fördelarna med arbetsplatsnära lärande: Allt eleven lär sig är relevant i arbetet.


Bättre på många plan

  • Bättre dokumentation tack vare högre digital kompetens.

  • Patientsäkrare omhändertagande tack vare högre gemensam vårdkompetens.

  • Bättre kommunikation inom gruppen och med brukarna tack vare bättre språkförståelse.

  • Snabbare onboarding tack vare genomarbetat utbildningsprogram.

  • Stoltare och mer självsäkra medarbetare tack vare bättre samarbetet i gruppen och med arbetsgivaren.


Nära till lärande och gemenskap

Med stöd från en yrkeslärare skapades en närhet till lärande. Wilearn minskade behovet av fysiska lektioner men med bibehållen pedagogik. Men det är den breda insatsen som gör att projektet blir så lyckad. Pedagoger och kommunens experter hjälps åt att ta fram utbildningen. Handledarna stöttar eleverna och faciliterar tiden för reflektion. Digitala verktyg som är mobila ger eleverna frihet och språkstödet gör att alla får en möjlighet att förstå och växa. Mycket sker parallellt och integrerat i vardagen.


”Vi såg ett stort engagemang bland handledarna men framför allt bland de vårdande medarbetarna. Viljan att lära och förstå var och är stark.”

Bra dokumentation ger bättre vård

Dokumentationen blev bättre på alla sätt under projektets gång. Alla fick nu möjlighet att ta del av rutiner, genomförandeplaner och arbetssätt. Även anteckningar om dagliga händelser och avvikelser förbättrades och med en gemensam förståelse minskade antalet avvikelser. Det var inte bara den ökade språkliga förståelsen som hjälpte, även den höjda digitala kompetensen är en avgörande faktor för förbättringen.


Utbildning som för människor närmare varandra

Att förstå språket är viktigt för att känna sig delaktig. Att förstå facktermer är lika viktigt som att förstå sammanhanget. Projektet hjälper vårdpersonalen till bättre kommunikation och samtal med brukarna. Ett tydligt resultat av språkutvecklingen som språkstödet erbjuder.


”Ett intyg, ett diplom, kan väcka stolthet och inspirera till mer lärande. Helt klart en självförtroende boost.”

Tålamod, tålamod och tydlighet

Södertäljes framgångsrecept är enkelt men tar tid. Det tar tid att ändra rutiner, det tar tid att stärka kompetensen i en arbetsgrupp och att vara transparent och kommunicera tydliga mål kräver tålamod. Att se individen och lyfta upp den, skapa trygghet i processen så att alla känner sig delaktiga. Att ha tålamod med att processen och människor tar tid att förändra sig och sina vanor.


”Alla gjorde sitt bästa utifrån sina förutsättningar och vi skapade ’säkra rum’ där ingen är bäst utan där vi hjälper varandra.”

bottom of page